آشنایی با ضوابط اجرایی پروژه راه سازی

گسترش جمعیت، افزایش سطح رفاه و کیفیت زندگی در کنار استفاده حداکثری از منابع و مصالح اولیه موجب شده است تا فعالیت‌های مربوط به ساخت و ساز افزایش یابد. این فعالیت تنها به حوزه ساخت و ساز ساختمان‌ها و بناهای متعدد محدود نشده، بلکه در عرصه مهندسی راه و شهرسازی نیز بسیار رونق پیدا کرده ‌است.

هنگام ساخت و سازهای اصولی در حوزه شهرسازی ضروری است تا به طور کامل به آشنایی با ضوابط اجرایی پروژه راه سازی بپردازیم. در این صورت، پروژه‌های مورد نظر با بهترین نتیجه انجام می‌شوند و همزمان با پیروی از قوانین، امنیت بیشتر پروژه‌ها و صرفه‌جویی در هزینه‌ها اتفاق می‌افتند.

شرایط اجرای پروژه‌ها با ضوابط ساخت و ساز شهری

اجرای پروژه موفق و اصولی نیازمند آگاهی کامل به ضوابط تعیین شده از سوی سازمان‌های مربوطه است و توجه به هر یک از آن‌ها منجر به دریافت نتیجه دلخواه می‌شود. به این منظور بهتر است پیش از هر گونه اقدامی، با ضوابط اجرایی پروژه راه سازی آشنا شویم. این ضوابط ابعاد مختلفی را در بر می‌گیرند و می‌توانند یاری‌رسان مهندسین ناظر برای دریافت نتیجه استثنایی و موفق باشند.

یکی از مهم‌ترین ضوابط هنگام اجرای پروژه‌های شهرسازی، توجه به زیرساز اصولی است؛ زیرا ساختار زیربنایی سازه‌ها از اصلی‌ترین اجزای پروژه محسوب می‌شوند. استحکام و ماندگاری پروژه تا حد زیادی به زیر ساخت آن بستگی دارد و علاوه بر این، زیر ساخت می‌تواند به محافظت از سازه نیز بپردازد. مطالعه جنس زمین و خاک منطقه هنگام طراحی زیر ساخت نیز از عوامل مؤثر هنگام شروع پروژه‌های راهسازی محسوب می‌شود.

طبق دستورالعمل‌های ابلاغ شده از سوی سازمان‌ شهرداری، اعداد و طرح‌های تعیین شده برای انجام پروژه‌های راه و جاده نیز از عوامل مهم شروع پروژه به حساب می‌آیند. طراحی و ساخت جاده‌ها و خیابان‌ها باید با در نظر گرفتن نوع زیرساز و ابعاد استاندارد تعیین شده از سوی ناظران صورت بگیرد. ساخت اصولی با توجه به این ضوابط موجب امنیت بیشتر جاده‌ها و سازه‌ها و همچنین عملکرد حداکثری آن‌ها در طولانی مدت می‌شود.

پروژه راه سازی
أصول مربوط به آسفالت خیابان‌ها در ضوابط شهرسازی

 

 نظارت دقیق سازمان‌ها روی پروژه‌های راهسازی

یکی از مهم‌ترین پروژه‌های ساخت و ساز شهری، ساخت جاده‌ها، خیابان‌ها و همچنین راه‌های اصلی و فرعی است. این پروژه‌ها به علت استفاده طولانی‌ مدت اکثریت افراد جامعه از اهمیت بالایی برخوردار هستند و توجه به شروط و استانداردهای لازم هنگام ساخت آن‌ها، به حفظ جان رهگذران منجر می‌شود.

از جمله اقداماتی که ناظران در هنگام بررسی پروژه انجام شده توسط مهندسین مربوطه انجام می‌دهند، مشاهده طرح‌های اولیه آن‌ها و تطبیق این طرح‌ها با اصولی است که توسط سازمان‌های تعیین شروط شهرسازی ارائه می‌شوند.

در این صورت، اگر موردی نیاز به تکمیل یا بررسی مجدد داشت، باید اصلاح شود تا مجوز ساخت از سوی ناظران صادر گردد. بررسی مدارک و سوابق مهندسان و همچنین میزان مهارت و توانایی آن‌ها از دیگر عواملی‌ هستند که هنگام نظارت سازمان‌ها مورد توجه قرار ‌می‌گیرند.

برای انجام پروژه راه سازی شرایط زیادی درباره زیرساخت‌ها و نوع مصالح مورد نیاز در نظر گرفته شده‌ است. همچنین به منظور اطمینان از امنیت سازه، طرح‌های اولیه پیشنهادی و راهنما نیز توسط مهندسان ارائه می‌شوند. اظهار نظر درباره منطقه و مکان اجرای پروژه نیز به طور کامل در قالب نقشه ارائه می‌شود تا از ساخت و سازهای غیر مجاز نیز جلوگیری شود.

پروژه راه سازی
استفاده از ماشین‌آلات صنعتی هنگام اجرای پروژه راهسازی

 

ضوابط و مقررات معاونت معماری

پروژه جاده سازی از جمله پروژه‌هایی است که با گذشت زمان شدت گرفته و به علت گسترش شهرها و افزایش ساخت جاده‌ها برای اتصال آن‌ها از توجه بیشتری برخوردار شده است. در قوانین مربوطه به پروژه راه سازی، اصول مربوط به پروژه‌های راه و جاده بیش از سایر موارد ذکر شده‌اند و همواره به مهندسین توصیه می‌شود تا به این اصول و شروط توجه صدرصدی داشته باشند.

خیابان‌ها و معابر دارای انواع مختلفی هستند. به طور مثال، خیابان‌های شریانی درجه یک شامل آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها و همچنین کمربندی‌های بین شهری هستند. طبق ضوابط تعیین شده، این خیابان‌ها نباید تقاطع هم سطح داشته باشند و تنها در انتهای راه‌ها برای ایجاد شرایط دور زدن وسایل نقلیه، امکان ایجاد تقاطع‌های هم سطح وجود دارد.

تعداد خطوط عبوری از این خیابان‌ها نیز از عوامل مهم ساخت پروژه‌ است که با توجه به معیارهای مختلفی از سوی معاونت معماری تعیین می‌شود. به طور مثال، در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها باید حداقل دو لاین سواره‌رو وجود داشته باشد و همچنین بهتر است تعداد این خطوط از چهار عدد بیشتر نشود. این امر موجب کاهش حجم ترافیک و حداقل سازی میزان تصادفات رانندگی طی عبور از راه می‌شود.

 

ضرورت توجه به ایمنی هنگام اجرای پروژه‌ راهسازی

 

نقش پیمانکار و اهمیت مهارت مهندسین

هنگام نظارت روی ساخت ‌پروژه‌ها، افراد توجه بسیاری به مدارک و سوابق مهندسین ناظر پروژه دارند؛ زیرا یکی از عناصر اصلی موفقیت ساخت، مهارت پیمانکار و مهندس است. در صورت عدم توانایی آن‌ها یا سرپیچی مهندسین از قوانین و ضوابط تعیین شده، شکست پروژه اتفاق می‌افتد.

ریزش ساختمان‌ها یا خرابی معابر و جاده‌ها خسارات جانی و مالی زیادی را به دولت و خانواده‌ها وارد می‌کند و به این ترتیب، لازم است که مهندس مربوطه با نهایت دقت و مهارت خود به اجرای پروژه‌های شهرسازی بپردازد. امروزه مراکز بسیاری برای دسترسی راحت‌تر به پیمانکاران باتجربه و مهندسین کاربلد تأسیس شده است تا پروژه‌های مورد نظر به بهترین شکل اجرا شوند.

در ضوابط اجرایی پروژه راه سازی، نکات بسیاری در رابطه با دستمزد پیمانکاران در نظر گرفته شده است تا از پرداخت هزینه اضافی به آن‌ها جلوگیری شود. این دستورالعمل‌ها حاوی اصول مرتبط با قرارداد راهسازی و نکات ایمنی قابل توجه نیز هستند تا افراد با آگاهی کامل اقدام به اجرای پروژه کنند.

ساخت اصولی پروژه با همکاری پیمانکاران باتجربه منجر به تسریع روند کاری و کاهش قابل توجه هزینه‌ها می‌شود. همچنین ایمنی پروژه طی سال‌های طولانی و تردد‌های مستمر نیز تأمین می‌شود و به این ترتیب، خسارات و خطرات ناشی از رانندگی در جاده‌ها و خیابان‌ها کاهش می‌یابد.

 

آگاهی کامل از قوانین اجرای پروژه از طریق پیمانکاران

 

نتیجه گیری

اجرای پروژه راه سازی مستلزم رعایت نکات کلی و دستورالعمل‌هایی است که از سوی سازمان‌ها ارائه می‌شوند. استفاده اصولی از زمین‌های مختلف و تأمین زیرسازهای لازم با استفاده از مصالح باکیفیت از عوامل مؤثر در موفقیت پروژه و تأمین ایمنی آن محسوب می‌شوند. به منظور تسریع روند کاری و اطمینان بیشتر از موفقیت پروژه بهتر است از پیمانکاران و مهندسین کاربلد و با سابقه استفاده کنیم تا با پرداخت هزینه، دچار ضرر و زیان مالی نشویم.

ادمین
ارسال دیدگاه