طراحی محوطه روف گاردن همانند محوطهسازی پروژههای ساختمانی، جزو شاخههای معماری منظر بهحساب میآید. در واقع این بخش از طراحی پروژههای ساختمانی، بر روی زیباسازی نمای ساختمانها اثر خاصی میگذارد. در سالهای اخیر، طراحی روف گاردن در بین افراد جامعه، بسیار رایج شده است؛ چرا که روف گاردنها، اصولاً فضای بسیار دلنشین و سرسبزی هستند که بر روی روحیه افراد و ساکنین ساختمان اثر مثبتی میگذارند.
یکی از دلایلی که باعث تمایل افراد به طراحی روف گاردن در آپارتمانها شده است، این است که در سالهای اخیر، انبوهسازی و رشد آسمانخراشها در شهرهای مختلف افزایش پیدا کرده است. به دنبال افزایش انبوهسازی، طبیعتاً احساس نیاز به یک منطقه سبز و طبیعی برای افراد به وجود میآید. در واقع در فرایند طراحی روف گاردن، معمارها از گلها و گیاهان خاصی استفاده میکنند و ردپایی از طبیعت را در طراحی نما و پشت بام ساختمان بر جای میگذارند. البته روند اجرای روف گاردن باید کاملاً مهندسی شده و حرفهای پیش برود.
اطلاعات کلی درباره روف گاردن
بهطورکلی برای توضیح چیستی روف گاردن، باید بگوییم که این اصطلاح مختص یک باغچه و یا فضای سبز کوچک بر روی بام خانهها است که در فصلهای گرم سال، افراد میتوانند از زیباییهای هوای تازه آن، لذت ببرند. در واقع با اجرای محوطه روف گاردن افراد میتوانند از بام خانههایشان، استفاده بهینه داشته باشند و این قسمت از ساختمان را بیهوده رها نکنند.
اصولاً طراحی روف گاردنها برای ساختمانهای بزرگ مسکونی و تجاری در نظر گرفته میشود؛ چرا که این بخش از ساختمان، بر روی زیبا کردن نمای خارجی پروژه ساختمانی، تأثیر فوقالعادهای میگذارد و حتی میتواند بر ارزش ملکی پروژه ساختمانی بیفزاید؛ چرا که داشتن روف گاردن، برای هر پروژه یک امتیاز منحصربهفرد محسوب میشود و خریدار را برای خرید ملک، مشتاقتر میکند؛ لذا اکثر کارفرمایان و مالکین ساختمان، سعی میکنند تا از مهندسین و معمارهای منظر، برای طراحی روف گاردن ملک خود کمک بگیرند.
این مهندسین باید باتوجهبه ضوابط و اصولی که برای محوطه روف گاردن در نظر گرفته میشود، ایدههای خود را برای زیبا کردن پشت بام ساختمان، پیاده کنند. اما نکته قابلتوجه هنگام اجرای روف گاردنها در پشت بام این است که مهندسین برای انتخاب خاک، جهت پروراندن گلوگیاه با یک محدودیتهایی مواجه میشوند؛ چرا که خاکی که در قسمت روف گاردن استفاده میشود، باید علاوه بر این که سبک باشد قدرت جذب آب آن نیز بالا باشد تا استفاده از آن باعث افزایش وزن ساختمان نشود.
در روند اجرای روف گاردن، به چه نکاتی توجه میشود؟
به طور خلاصه از این مطالب، میتوانیم نتیجه بگیریم که محوطه روف گاردن جزو جذابترین بخش از قسمت فضای سبز پروژههای ساختمانی، بهحساب میآید که یک فضای دلنشین را برای استراحت و تفریح افراد، فراهم میکند. در مورد طراحی روف گاردنها، مهندسین موظفاند تا به یک سری نکات و عوامل مهم توجه کنند تا یک روف گاردن استاندارد را برای کارفرما آماده سازند. بهعنوانمثال، اولین چیزی که هر مهندسی هنگام طراحی روف گاردن به آن توجه میکند، انتخاب نوع مصالح موردنیاز است.
چرا که اصولاً مهندس باید از مصالحی برای اجرای روف گاردن استفاده کند که وزن کلی ساختمان افزایش پیدا نکند. اصولاً در ضوابط شهرسازی برای قسمت بام آپارتمانها، وزنی حدود ۵۰ کیلوگرم در مترمربع را تخمین زدند که با درنظرگرفتن این مقدار وزن، معماران میتوانند بهترین مصالح را مطابق با مقدار وزن مشخص شده، تخمین بزنند و سپس آنها، میزان وزن مصالح را بر روی قسمتهای مختلف روف گاردن، تقسیم میکنند تا یک نیروی متعادل، به تمام قسمتهای بام پروژهها وارد شود.
دلیل آن هم این است که اگر نیروهای ناشی از وزن زیاد مصالح، در یک نقطه متمرکز شود، احتمال ویران شدن سقف وجود دارد. از دیگر مهمترین نکاتی که در پروسه طراحی محوطه روف گاردن، موردتوجه قرار میگیرد، زهکشی بستر کاشت گیاهانی است که در روف گاردن وجود دارد. با ایجاد مرزی برای عبور آب، در فضای زیر روفگاردن، علاوه بر این که ریشه گیاهان سالمتر میمانند، میتوان از آب باران برای آبیاری آنها استفاده کرد و از تجمع آب و رطوبت در سقف پروژهها جلوگیری میشود.
بررسی مزایای اجرای روف گاردن در ساختمان
بهطورکلی طراحی محوطه روف گاردن در پروژههای ساختمانی، مزایای بسیار زیادی را به دنبال دارد؛ به همین جهت است که در سالهای اخیر، اکثر کارفرمایان و صاحبان املاک، تمایل شدیدی به ساخت روف گاردن در پروژههای خود نشان میدهند که در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی برخی از مزایای وجود روف گاردنها بپردازیم. مهمترین مزیت روف گاردنها این است که میزان انتقال حرارت از طریق بام ساختمان، به داخل واحدها کاهش پیدا میکند.
همچنین با ساخت روف گاردن، فضای بلااستفاده پشت بام، به حد قابلتوجهی مورداستفاده واقع میشود و این امر در ترویج بهزیستی و سلامتی، بسیار تأثیرگذار است و موجب صرفهجویی اقتصادی میشود. همچنین با محوطه سازی پشت بام ساختمانها، مقدار بار سیستمهای موجود در مجاری فاضلاب ساختمان، کاهش پیدا میکند.
جالب است بدانید که عمر پشت بامها با احداث روف گاردن افزایش مییابد و نیز گیاهان موجود در آن، میتوانند بهعنوان یک عایق صوتی عمل کنند. اجرای باغ سبز در پشت بامها تأثیر خاصی در کاهش آلودگی هوا و کاهش دیاکسیدکربن نیز میگذارد و دمای شهر تا حدی کنترل میشود.
نتیجهگیری
در نهایت با خواندن این مقاله، میتوانیم نتیجه بگیریم که طراحی روف گاردن تا چه حد میتواند در زیباسازی شهری و نیز زیباتر کردن نمای خارجی ساختمان مؤثر باشد و مزایای بسیار زیادی دارد؛ به همین جهت صرف هزینه برای طراحی و ساخت محوطه روف گاردن واقعاً ارزشمند است و موجب افزایش ارزش ملکی پروژه خواهد شد.
البته نکته قابلتوجه این است که در پروسه طراحی و ساخت روف گاردنها، باید به یک سری قوانین و اصول موجود در مهندسی و معماری توجه کرد تا بدون هیچ مشکلی، در قسمت بام ساختمانها، روف گاردن احداث شود و تأثیرات لازم را بر روی پروژه بگذارد؛ لذا نیاز است تا برای طراحی روف گاردن، از افراد متخصص مانند مهندسین معماری که در رشته معماری منظر تحصیلات کسب کردهاند، کمک گرفت.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.